Gamle mænd og havet

Jeg har altid gerne ville prøve at fiske efter “big game” på havet. Jeg har haft lejligheden flere gange, men det er aldrig blevet til noget. Så har det været for dyrt, så har det ikke været tid eller også er noget tredie kommet i vejen. Jeg har fisket hele mit liv, men altid i åer og havet er derfor en stor uigennemskuelig masse for mig. Jeg aner ikke hvor jeg skal begynde og hvor jeg skal slutte.Her i St Lucia er der mulighed for at fiske efter marlin, dorado og tun, og jeg besluttede derfor, at nu skulle det være. Det er vinter hernede og fiskeriet er derfor primært efter tun, men det gjorde ikke mig det store. Jeg spurgte lidt rundt omkring og fandt endelig en fyr, som kendte en, der skulle ud med nogle sydafrikanere. Det blev arrangeret, at jeg kunne komme med og dagen efter stod jeg klar klokken seks og blev hentet i traktor med båd på slæb.

Jeg skulle fiske med tre andre mænd her fra Sydafrika. Ældre, fåmælte og rolige. Noget af en afveksling fra de tre små ballademagere jeg normalt render rundt med. Det havde blæst en del i dagene op til, så jeg var lidt nervøs for bølgerne. Jeg bliver normalt ikke søsyg, men bølgerne er virkelig store her ved St Lucia. Da vi kom ned til havet luftede jeg min nervøsitet for en af mine medfiskere. Han svarede, at man ikke skulle kigge på brændingen, men se mod horisonten. Hvis havet så fladt ud derude, var der ikke noget at være nervøs for. Hvis det derimod så bakket ud, kunne man godt forvente store bølger når man kom væk fra stranden. En hurtig vurdering fra min side var, at det så bakket ud.

Den mest nervepirrende del ved at tage på ture med båd fra St Lucia er, at de søsættes fra stranden. Det giver nogle rimelig intense øjeblikke, hvor båden skubbes i og så med fuld fart forsøger at komme gennem brændingen ved at udnytte de naturlige pauser der er mellem bølgerne. Ligeledes rider man ind på en bølge, når båden skal på land igen. Båden lander direkte på stranden og man går fra 35 km i timen til fuld stop på et sekund.

Vi kom godt afsted og trods enorme bølger mærkede jeg ikke noget til søsygen. Man skal lige vænne sige til, at man ikke kan se andet end vand omkring sig, når man er nede i en bølgedal og ligeledes er højt løftet op, når man er på en bølgetop. Når man kunne abstrahere fra bølgerne, var det en fantastisk oplevelse at være på havet. Pukkelhvaler gjorde sig bemærkede ved at sende deres blåst til vejrs og flere gange så vi dem kaste deres kæmpe kroppe ud af vandet og lande med enorme plask. Ligeledes kunne man se mindre flokke af jagende delfiner og det overordnede indtryk var af et hav fuld af liv og kraft.

Vi sejlede afsted med tre liner på slæb fra tre fiskestænger, som sad i holdere på båden. Båden sejlede rundt ved lav fart og man skulle ikke gøre andet end at vente. Fangster er altså helt i skipper og heldets hænder. Udover høflig udveksling af navne og lidt forventninger til turen blev der ikke udvekslet mange ord. Vi sad bare fem mænd i en båd og kiggede ud over havet. Skønt.

Roen varede dog ikke længe før det første hug kom. To tun havde taget hver deres krog samtidigt og vi var nu to mand, som skulle forsøge at få fiskene udtrættet og hen til båden samtidig med at vi skulle undgå hinandens liner. Det gik rimelig gnidningfrit og dagens to første tun kom ombord. Tunen er bygget til fart; torpedoformet og med en kompakt drønstærk krop. Det var virkelig en oplevelse at kæmpe med dem.

I alt blev det til 8 tun på mellem 3 og 5 kilo og vi kunne trætte, men glade hoppe ud af båden og ned på stranden efter ca. fem timers fiskeri. Ikke nogen kæmpe sværdfisk på længde med båden, men det gjorde nu ikke noget.

Vi tog hjem til skipperen, som fik fiskene fileteret. Jeg nøjedes med kødet fra én fisk og alligevel havde jeg vel to kilo fantastisk flot mørkerødt kød med hjem. Og som Elias sagde, så smagte det lige så godt som når vi spiser tunmadder med tun fra dåse derhjemme. Det tager jeg som en ros.

dsc_0013-1

dsc_0021

dsc_0017-1dsc_0016

dsc_0018

dsc_0019

4 kommentarer til “Gamle mænd og havet”

 1. Der kommer gode minder frem… kan også godt huske den bådtur 😊.
  Det lyder som om i hygger jer gevaldigt… spændende at følge med i.

  Like

 2. Godt fisket- jeg er ikke en af de tre larmende medfiskere, du plejer at fiske med, men den rolige besindige 5.mand
  Hils fra P.N.

  Like

 3. Hej Anders
  Det lyder helt vildt spændende.
  Vi sender en skål til dig på fredag – jeg har hørt at øllene hos Hill er næsten lige så gode som dåseøl.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: