Homeschooling

Da vi besluttede os for at tage afsted på denne rejse var vi meget bevidste om, vi skulle undervise vores børn selv og at det nok ikke blev den nemmeste opgave. Jeg har en enorm respekt for lærere. De erfaringer og den kunnen de har, kan man ikke lige erstatte med lidt læsning og regnestykker i ny og næ. Omvendt er der også noget enormt tiltalende ved at have muligheden for at lave nogle helt andre ting end det som den traditionelle skole giver mulighed for. Jeg er blevet spurgt flere gange, hvordan vi helt konkret griber det an. Her er et par indledende overvejelser efter de første par måneder.

At læse, skrive og regne

Særligt i dansk og matematik er et centralt element opbygningen af nogle af de færdigheder, som på sigt bliver helt fundamentale for at kunne begå sig i verden. Grundlæggende handler det om at kunne læse, skrive og regne. Det er nemmere sagt end gjort. Tilegnelsen af disse færdigheder er en proces, hvor man bygger på gradvist og skridtet fra at kunne genkende bogstaver til at kunne læse og skrive er enormt og indbærer alle mulige finurligheder og indsigter, som man ikke lige kommer til på en eftermiddag. I den forbindelse har det været rart at kunne læne sig op skolens lektionsplaner og se, hvad det giver mening at arbejde med på netop dette tidspunkt. Punkterne er ofte konkrete og sætter en fin ramme og retning for, hvad det er vi skal arbejde med. I Hannahs årsplan (matematik for 4. klasse) kan man finde mål som:

“Eleverne kan

 • undersøge tilfældighed og chancestørrelser gennem eksperimenter
 • anvende og tolke grafiske fremstillinger af data

Eleverne har viden om

 • grafisk fremstilling af data
 • metoder til at undersøge
 • tilfældighed og chance gennem eksperimenter”

En ting er selv at kunne de ting, som står beskrevet i disse mål, noget andet er at kunne lære det til andre. Jeg er heldigvis begavet med en bedre halvdel, som har en hjerne med større flair for matematik end min egen, og hvor jeg ofte kaster mig ud i lange forklaringer på hvorfor tingene er som de er (gerne med en masse forbehold), har hun en god evne til at kunne skære ind til benet og forklare lige præcist hvorfor og hvordan. For mine egne børns bedste overlader jeg altså trygt matematikundervisningen til Sarah, mens jeg tager mig af danskundervisningen.

Når vi underviser med at bygge på disse grundlæggende færdigheder gør vi det ofte rimelig traditionelt. Vi finder et bord og en stol, en bænk, en plet på græsset, hvor vi kan sidde med børnene og arbejde. Materialet kan være noget fra skolen, noget vi har fundet på internettet eller noget vi selv har lavet. Undervisningen her minder altså rimelig meget om det, som de kunne møde i skolen.

Alt det andet

Ud over arbejdet med disse centrale færdigheder er der et enormt felt, som bliver lidt mere diffust. Hvad med sociale færdigheder? både generelt og i en skolekontekst? Hvad med emneugen om vikingetiden? Hvad med musik og kunst? Hvad med at forstå verden og dens mangfoldighed?

Når man undersøger homeschooling støder man ofte på et billede af et barn, der sidder ved et skrivebord indenfor, mens man ud af døren kan se en palmestrand i baggrunden. Jeg synes det er det mest triste billede man kan forstille sig. Når vi er ude i verden handler det om at bruge den så meget vi overhovedet kan! Selvom det er hensigtsmæssigt at sidde ved et bord nogen gange, synes jeg det ville være absurd ikke at benytte sig af og erfare verden, når man nu er ude i den.

Sri Lanka, hvor vi er i øjeblikket, er overvejende buddhistisk, så vi har brugt en del tid på at snakke om buddhisme. Jeg har læst historien om Siddhartha for børnene og når vi møder tegn på buddhisme taler vi om det og forsøger at få dem til at koble det til emnet. Vi taler med buddhistiske munke, vi besøger templerne og vi observerer de hverdagshandlinger, som er forbundet med det at være buddhist.

Jeg synes det er enormt priviligeret, at kunne lære sine børn om verden på denne måde og jeg tror også, at det kommer til at give dem en helt anden forståelse for de emner, som vi arbejder med. Jeg havde en rigtig god snak med Hannah om buddhisme efter vi havde været i et tempel i byen Kandy, hvor en masse små detaljer havde gjort et stort indtryk på hende: Man skulle tage skoene af inden man gik ind, folk havde gaver med til templet, folk sad og bad og meget andet. Det er altså noget andet end at læse om det i en bog.

Derudover er det lidt give and take, vores børn kommer til at mangle et år i skolegården med al den sociale læring, der er i det. Omvendt kan vi se, hvordan deres forbindelse til hinanden som søskende bliver stærkere og stærkere. De kommer til at mangle emneugen om vikingetiden, men Elias og Hannah svømmer efterhånden som fisk og Benjamin påstår hårdnakket, at han også kan. Han er super til at dykke, men mangler stadig lige at lure, hvordan man kommer op til overfladen igen. Jeg tænker, at det sådan det må og skal være. Det giver ikke mening, at efterstræbe præcis det samme som de ellers ville have fået i skolen.

6 kommentarer til “Homeschooling”

 1. Kære Anders,
  Det lyder bare så godt!
  Noget, I kan gøre ind imellem, er
  1)”hvad er det modsatte af….?” (Tillægsord),
  2) “De gode venner” ( to tal, der sammenlagt giver 10),
  3) rimord,
  4) bøje navneord,
  5) gradbøje tillægsord,
  6)Træne årstiderne, månederne, ugedagene.
  Kærlig hilsen til Sarah, Hannah, Elias, Benjamin og selvfølgelig til dig, kære svigersøn!
  Dagmar

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: