“Manybugs”

Sri Lanka har et fantastisk dyreliv og hver dag bliver vi forundrede over at se nye dyr: Fugle i de mest fantastiske farver, mærkelige øgler, besynderlige pattedyr og meget, meget andet. Nogle gange glemmer man, at der er en sammenhæng hele vejen gennem fødekæden og at den mangfoldighed som udspiller sig på øverste niveau også findes længere nede, hvilket betyder en overflod af kryb og kravl.

Sværmende termitter from Anders Nielsen on Vimeo.

Vores yngste, Benjamin, elsker dyr. Særligt insekter. Da han gik i udflytterbørnehave, var det fast rutine at tjekke hans lommer for insekter når han kom hjem. Benjamin har et stort hjerte og der var simpelthen så mange biller, snegle og regnorme, som selvfølgelig skulle passes ekstra godt på nede i lommen.

På Sri Lanka er der mange kryb og ikke alle er lige så uskadelige, som dem i den danske fauna. Vi har derfor snakket mange gange med Benjamin om, at man ikke må røre ved insekter og andet kryb uden at have snakket med os. Det er heldigvis gået godt og en hvis naturlig respekt for de Sri Lankanske småkravl har indfundet sig hos Benjamin. Vi skal stadig stoppe og kigge på dem når vi er på tur, men det er blot hyggeligt.

De sidste par steder vi har boet har været i fantastiske naturomgivelser og har derfor også budt på mange kryb. Vi har netop forladt Ella, en fantastisk smuk by i højlandet, hvor klimaet dog også er præget af en del regn. Regnvejret er heldigvis koncentreret om eftermiddagen, men nedbøren får insektlivet til at eksplodere og når vi gik i seng om aftenen var vi nødt til at forsegle rummet med håndklæder ved dørsprækken for ikke at få en lind strøm af 6-benede besøgende. Særligt én aften var det slemt da regnvejret havde fået et termitbo til at sværme.

Jeg vidste faktisk ikke, at termitter kan flyve. Jeg tænkte, at de var travlt optagede af at bygge deres imponerende betonhårde sandtårne, men når termitterne skal finde nye græsmærker foregår det ved, at enorme sværme af termitter flyver ud fra deres bo og finder nye steder, hvor de kan slå sig ned. Det lyder en smule mere organiseret en det kaotiske skue vi oplevede. Sarah og jeg sad og fik en øl uden for vores værelse, da der begyndte at komme flere og flere sværmende insekter hen til vores lampe uden for rummet. Vi er efterhånden hærdede, men til sidst blev det så uudholdeligt, at vi måtte slukke lyset og kravle ind ad vinduet (for ikke at lukke insekterne ind, som sværmede ved lyset over døren) og søge tilflugt der.

Dagen efter, da vi stod op, var vores terrasse dækket af et tykt lag af de sværmende termitters vinger (de smider vingerne efter deres sværmen) og de tre gekkoer vi havde boende på vores toilet så ekstra runde og tilfredse ud.

Selv Benjamin, som elsker insekter, syntes, at det var lidt i overkanten. Inden vi gik ud for at finde morgenmad talte vi med vores værter om natten og de insekter, som havde præget den og Benjamin havde åbenbart opsnappet et gennemgående tema for samtalen. Han spurgte i hvert fald hvad “manybugs” betød? Da vi forklarede ham det, kunne man se, at han syntes, at det var et nyt nyttigt og rammende udtryk. Det var i hvert hans foretrukne engelske ord den dag.

 

2 kommentarer til ““Manybugs””

 1. Hej,

  Vi skal til Sri Lanka i juli og skal bo i Ella et par dage – 3 nætter ialt. Hvor boede I? Tænker lidt ifht. jeres oplevelse med flyvende termitter.

  Jeg ser frem til at høre fra jer.

  Bedste hilsner
  Jan

  Like

  1. Hej Jan. Vi boede et sted der hed Forest Paradise. Det var ikke noget særligt, men lå dejligt. Jeg tror ikke man kan gardere sig mod termitter. De er tiltrukket af lys, men kommer kun frem på bestemte tider af året. Der er mange steder man kan bo i Ella, så kig lidt omkring, så burde I kunne finde noget der passer jer. Bedste hilsner Anders

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: