Vi traditionsbundne folk i traditionernes land

Nu går vi ind i den søde juletid og kalenderen fyldes med diverse julearrangementer og traditioner. Både med familie og venner, børnenes skole og institutioner og på arbejdspladsen. Selvom vi også har andre begivenheder vi fejrer i løbet af året, er julen altid noget særligt og har særligt mange begivenheder.

Her på Bali gør vi vores bedste for at ramme en eller anden grad af julehumør. Det er lidt svært i 30 graders varme, men børnene elsker jul og de traditioner vi har derhjemme er de meget opmærksomme også skal blive til noget her på Bali. Det kan ikke helt lade sig gøre. For eksempel er jeg lidt spændt på hvordan vi skal finde et juletræ. Vi har lovet, at de nok skal få et, men har advaret dem om, at det nok ikke bliver et grantræ. Vi har diskuteret fordele og ulemper ved de forskellige træsorter man kan finde her. Der kan fx ligge rigtig mange gaver under en palme, men omvendt kan der ikke være særlig meget julepynt på træet.

Bali er primært hinduistisk, så vi er ene om så småt at begynde juleforberedelserne, omvendt har vi fået et rigt indblik i de traditioner, som følger med i en hinduistisk måde at leve livet på. Vi bor i en villa, hvor vi selv bor i stueplanet, mens en balinesisk familie bor på 1. salen. De driver den håndfuld villaer, som ligger her hvor vi bor og er altid behjælpelige og venlige, når vi har brug for hjælp og har spørgsmål. Made, som manden i familien hedder, er på min alder og har en datter på 2 og har lige fået endnu en pige for 3 måneder siden. Det ses tydeligt i de kronisk sorte rande under øjnene. Made hjælper os fra tid til anden med at komme rundt på øen og vi har efterhånden fået nogle hyggelige snakke, når han har fragtet os rundt.

En af de ting, som vi har talt om, er det med at have små børn, og her er der altså nogle ekstra forpligtelser, når man er far på Bali. Det kan godt være, at vi synes, at vores jul er fuld af traditioner, men sammenlignet med alle de ritualer der er forbundet med en hinduistisk praksis, særligt med ankomsten af et lille nyt menneske, kan vi godt pakke sammen. Her er en lille liste over de ritualer, som er forbundet med en lille babys første tre måneder.

  • Gedong-gedongang – ritual ca. en måneds tid før fødslen, som skal sørge for en god fødsel
  • Omkring selve fødslen – ud over selve fødslen er der en række ritualer som skal gennemføres umiddelbart før og efter
  • 3 dage efter fødslen – nyt ritual, hvor de nybagte forældre renses for fødslens anstrengelser
  • 12 dage efter fødslen – ritual, hvor den afklippede navlestreng placeres i en beholder
  • 42 dage efter fødslen – ritual hvor hele familien og bekendte samles og babyen bydes velkommen i familien
  • Nyabutan – ritual efter 3 måneder med forsamling af familie, venner og bekendte, hvor det fejres, at babyen rører jorden for første gang (i teorien bæres børnene indtil da)

Dette kommer selvfølgelig oveni en i forvejen rig praksis af ritualer og ceremonier. Ikke noget under, at man hele tiden synes, at balinesere synes optaget af en eller anden form for ritual. Jeg selv går julemåneden i møde med en god optimisme omkring at kunne nå det hele. Jeg kan i hvert fald ikke få mig til at tænke andet, når jeg ser Made og familien på vej afsted til endnu et ritual.

Hannah og Benjamin ved et af de mange templer. Billedet øverst i indlægget viser med lidt god fantasi en balinesisk udgave af strøget med julelys.dsc_0809

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: