Patagonien og Ildlandet eller Iguazú vandfaldene?

Argentina er kæmpestort og måler små 4000 km fra nord til syd – hvordan finder man ud af hvad man skal vælge at se, når et tilvalg samtidig betyder et fravalg af noget andet? Her i Argentina stod valget mellem at rejse mod nord og se Iguazú vandfaldene eller at rejse mod syd og se Patagonien og Ildlandet.

Argentina er velsignet med så mange fantastiske steder, at de oplevelser vi har fået indtil nu har overskygget de potentielle oplevelser ved vores fravalg – og så har man jo også noget til gode til en anden gang. Vores dilemma faldt ud til Patagonien og Ildlandets fordel, så den sidste uges tid har vi rejst rundt i Patagonien. Vi tog et fly til El Calafate, som ligger tæt ved Andesbjergene over 2000 kilometer syd for Buenos Aires. El Calafate er en lille by som ligger lige op ad Argentinas største sø, Lago Argentino. Byen lever stort på at være et godt forbindelsespunkt for besøg til naturparker og andre oplevelser i det sydlige Sydamerika. Byen i sig selv er ikke noget særligt, men de snedækkede bjerge i baggrunden, heste der spankulerer frit rundt og søens mange flamingoer gør, at vi nød opholdet der.

Tæt ved El Calafate ligger Parque Nacional de los Glaciares. En fantastisk naturpark, som er spækket med gletchere og fantastisk natur. Den helt store attraktion her er gletcheren Perito Moreno, som langsomt (med ca. 2 meter om dagen) bevæger sig mellem bjergene og ud i Lago Argentino, hvor enorme isblokke falder i vandet med jævne mellemrum. Man kan høre isen knage og give sig, og er man heldig kan man se isen brække af og falde ned i vandet med enorme brag. Det er svært at få en fornemmelse af størrelsen, når man ser billederne, men gletcheren måler omkring halvfjerds meter fra vandoverflade til top. Når gletcheren kælver og stykker falder af, er det altså ikke isterninger fra fryseren der falder i vandet, men velvoksne højhuse.

Perito Morenodsc_0391

Alt er tossedyrt hernede, så vi valgte at leje en bil for at komme rundt. Det har vi ikke fortrudt. Der er fantastisk selv at kunne bestemme tempo og hvor og hvornår vi vil stoppe. Vejene er gode, og bortset fra lamaer der krydser vejen i ny og næ føler man sig godt til rette bag rattet.

Endelig lagde vi vejen forbi El Chalten, som ligger et par hundrede kilometer fra El Calafate. Byen er lillebitte og er udgangspunktet for en masse vandreture i de omkringliggende bjerge. Vi blev lidt forundrede, da vi midt i byen blev mødt af et skilt, som hyldede en af områdets pionerer den danske sømand Andreas Madsen, som i starten af 1900-tallet var med til at udforske området. Verden er lille.

Vi fik taget et par mindre vandreture og børnene er efterhånden så hærdede, at de ikke syntes, at det var nogen synderlig stor udfordring, men de hyggede sig og nød det forholdsvis gode vejr. Hannah, Elias og jeg besluttede at tage en lille ekstratur op på en mindre bjergtop. Ud over os, var der en far og hans datter, som også skulle den vej. De gik et stykke efter os, men indhentede os på toppen, mens Hannah og Elias byggede en stenvarde. De stillede sig nogle meter fra os og nød udsigten. Efter et par minutter spurgte manden på spansk om vi kom fra Danmark. Det kunne jeg jo kun bekræfte og han fortalte så, at han havde arbejdet ved Århus Universitet i et par år for ca. femten år siden for så at flytte tilbage til Argentina. Det er lidt en syret oplevelse; at stå på en bjergtop i Patagonien og tale om Botanisk Have i Århus. Verden er lille og stor på én gang.

Hulebyggeri ved stranden ved Perito Morenodsc_0498

Vejen mod El Chaltendsc_0308

Vardebygning i bjergene omkring El ChaltenDSC_0243.jpg

 

2 kommentarer til “Patagonien og Ildlandet eller Iguazú vandfaldene?”

    1. Jeg har faktisk ledt efter den efter vi forlod el Chalten, men har desværre ikke kunne finde den. Apropos danske rødder har vi lige været ude og snorkle med tourarrangøren Lobo Larsen. Måske en moderne dansk pioner? (-;

      Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: