“Den saltørken er røvsyg”

Sådan var ordene fra vores yngste søn efter at have været ti minutter i Salar de Uyuni, et af naturens mest specielle steder. Fra en femårigs perspektiv kan man selvfølgelig godt se det: Der er fladt, ikke rigtig noget at lege med og så ligger der 3 cm vand over det hele som gør, at man får våde fødder.

Salar de Uyuni er en saltørken, som ligger på den Bolivianske højslette, el altiplano, i ca. 3600 meters højde. Saltørkenen breder sig over 10.000 kvadratkilometer og er altså på størrelse med Fyn og Sjælland til sammen. Noget af det der gør stedet specielt er, at dele af ørkenen er dækket af få centimeter vand som kombineret med saltørkenens enorme udstrækning skaber en spejleffekt hvor himmel og jord går i et. Selvom Benjamin i starten var lidt sur og vores tøj og sko nu er marineret i salt står det som en af de største oplevelser på vores tur.

Salar de Uyunichile-1-6

Turen gennem det bolivianske højland startede nu et helt andet sted – i San Pedro de Atacama i det nordlige Chile. Efter vi havde fået det Bolivianske karneval overstået, lykkedes det os at finde en chauffør, Miguel, som kunne køre os. Turen foregik i jeep og vi havde sikret os, at det kun var os der skulle med sådan at vi kunne køre ned til de lavere dele af højlandet hvis nu nogle af os skulle blive ramt af højdesyge. Starten gik fint og på trods af det lidt omskiftelige vejr kom vi godt ind i Bolivia. Altiplanoet består af et månelandskab med sparsom vegetation plettet med snedækkede bjerge og søer farvet i rød, hvid eller grøn alt efter de mineraler som jorden under dem rummer. Når man så tilsætter en masse lamaer og lyserøde flamingoer i tusindvis får man et af de mest forunderlige steder på jorden.

Sø med flamingoerchile-1-5

Vores udfordring var højden. Selvom vi havde akklimatiseret i San Pedro de Atacama fik Benjamin, Hannah og jeg selv hovedpine på dag et. Vi besluttede dog at se tiden an og tog den planlagte overnatning i 4300 meters højde. Der er ikke noget som at sove et sted, hvor bliktaget holdes fast af store sten. Primitivt, men det fungerede og vores chauffør fik arrangeret en glimrende middag med suppe og pasta. Dagen efter kørte vi videre og oplevede forvredne klippeformationer som man kunne kravle på, gejsere, sorte bjerge af lavasten med glasagtig overflade og en sneboldkamp i 5000 meters højde. Desværre kunne vi alle stadig mærke højden og vi valgte derfor at køre ned til et lavere område. Så snart vi kom under 4000 meter fik vi det bedre. Vi besluttede at holde en halv dag fri og overnatte i en lille landsby i overkommelig afstand fra vores sidste mål på turen i højlandet: Salar de Uyuni.

Altiplanoet ligger i forlængelse af et af de tørreste steder på jorden – Atacama ørkenen. Alligevel havde det regnet stort set hver eneste dag i ugen omkring vores tur. Det betød, at mange af de jordveje man kører på var forvandlet til mudderspor som ikke kunne benyttes. Miguel måtte derfor hele tiden finde alternative ruter og forcere flere dybe sprækker, som regnen havde skåret gennem landskabet. Respekt for hans køreevner. Selvom jeepens kræfter blev strukket til det yderste havde man fornemmelsen af, at han var i fuld kontrol hele tiden. På grund af den store mængde regn, som var faldet kunne vi desværre ikke køre over selve saltørkenen, men måtte nøjes med at køre nogle kilometer ud i den på et af de højtliggende steder. Vi fik derfor ikke de helt hvide dele af ørkenen med, og oplevede kun de marmor farvede dele hvor saltet er blandet med jorden fra det omkringliggende land. Sådan er det når man rejser, og vi har alligevel fået endnu en stor oplevelse.

En af de bedre veje på altiplanoetchile-1-4

One thought on ““Den saltørken er røvsyg””

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: