Cenoter

Vandet i en cenote er helt stillestående og kan være krystalklart. Man kan ligge i overfladen og kigge ned gennem vandet til mange meters dybde. Nogle steder kan man se de kantede klipper forme en varieret og månelandskabsagtig bund, andre steder åbner bunden sig i sprækker og åbenbarer mørke afgrunde som fortsætter alt for langt ned.

Yucatan halvøen i Mexico er plettet med cenoter. Cenoter er jordfaldshuller hvor vand har slidt jord og blødt limstensmateriale væk og efterladt vandfyldte huller i og under jorden. Nogle af dem er åbne og fyldt med vegetation og fisk. Andre strækker sig under jorden og virker golde og måneagtige. Vi var ude og besøge et område nær Playa del Carmen, hvor vi både kunne svømme i en åben cenote og derudover svømme i en som lå i en stor hule.

Sarah har dykket på Yucatan halvøen og har hørt en masse forfærdelige historier om dykning i cenoter. Vandet i cenoter er stillestående og er man under vandet kan det efterlade en med en fornemmelse af desorientering, hvor det er enormt svært at vurdere, hvad der er op og ned. Samtidig dykker man i mørke huler, hvor man altså ikke bare kan søge op mod lyset. Endelig er der flere steder hvor rødder fra træer på overfladen strækker sig ned i cenoten og skaber et sejt net, som man nemt kan side fast i. Cenoter er smukke, men at dykke i dem er altså en udfordring som ikke er for alle.

Nu skulle vi ikke dykke i cenoterne, men bare snorkle. Alligevel giver det et sug i maven når man for en kort stund dykker ned under overfladen og nærmer sig de sorte afgrunde under en.

Vi kunne også mærke, at børnene syntes, at det var en smule uhyggeligt. De svømmede i hvert fald ekstra tæt på os og Benjamin som normalt er tilfreds med at have min hånd inden for rækkevidde når vi snorkler sammen, kravlede nærmest op på ryggen af mig, når det blev lidt for uhyggeligt.

Den åbne cenotemex - 1 (1)

Rødder der bryder igennem loftet på en cenotemex - 1 (2)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: