Alt det ved siden af postkortet

Når vi besøger forskellige turistattraktioner er der altid lidt spændende, hvad der møder os. Det er sjældent, at de billeder man har set i rejsebøger og på nettet fremstiller hele virkeligheden. Man kender det jo godt fra en selv. Når man tager et billede af familien på drømmestranden, sørger man jo også for, at de 500 hundrede andre turister, der er på stranden ikke kommer med.

Yucatan halvøen er beriget med et fantastisk klima, underskønne strande og en spændende historie med Mayakulturen. Samtidig er det billigt at komme hertil. Særligt for amerikanere og canadiere, som kun har en kort rejse herned. Det betyder også, at der er mange turister her og at alle turistattraktioner er pakket ind i boder, restauranter, sælgere, informationscentre osv. Det er på ingen måde fordi dette per definition er dårligt. Det kan godt være, at det er sjovt at forestille sig selv som Indiana Jones der finder og udforsker ukendte Mayaruiner, men at skulle krydse tæt jungle, bagende varmere og giftigt småkryb er nok mest sjovt på film. Så hurra for muligheden for at købe en kold flaske vand efter at have gået rundt i bagende varme i timevis.

Midt på Yucatanhalvøen et godt stykke ude i junglen ligger Chichen Itza. Man mener, at området har været en af de vigtigste byer for Mayaerne og at det har været et regionalt kraftcenter omkring år 900. Området er kendt for sin karakteristiske pyramide Templo de Kakulkan, men rummer også mange andre spændende ruiner.

Chichen Itza modtager over en million turister om året, så det man først får øje på når man nærmer sig ruinerne er ikke toppen af Kakulkan, der stikker op af junglen, men en horde af busser, som holder på parkeringspladsen uden for området. Derefter kommer man igennem et mindre shoppingcenter hvor billetterne til området skal købes. Man kan så samtidig få taget billeder med folk udklædt som Mayaindianere, få sig en café latte på den italienske café, købe postkort og andre souvenirs, benytte de moderne toiletfaciliteter osv. Når man forlader denne bygning. Kan man se toppen af Kakulkan gennem trætoppene, men inden man kommer hen til ruinerne skal man først gå gennem stier flankeret af utallige boder med souvenirs. En af disse souvenirs er en lille fløjte, som kan bruges til at lave en lyd, der skal lyde som en pumas brøl. Når man går på stierne forsøger de forskellige sælgere at tiltrække sig opmærksomhed ved at benytte disse fløjter og turen frem mod ruinerne foregår som en spidsrod mellem hundredevis af sultne pumabrøl.

Mange af de ting som sælges i boderne har relation til Mayakulturen: Her er masker, keramik og tøj med mayasymboler. Samtidig er der også kuriositeter imellem. Blandt andet meterhøje figurer af monsteret fra Arnold Swartzenegger filmen Predator. Umiddelbart er det svært at se sammenhængen, men filmen blev optaget i området og monsterfigurerne står derfor placeret midt mellem alt det andet habengut på bodernes borde.

Når man kommer frem til selve ruinerne får man lidt luft fra sælgerne og man kan nogenlunde uforstyrret få lov at beundre stedet.  Jeg synes, at besøget til Chichen Itza var en rigtig god oplevelse. Vi kan sagtens abstrahere fra sælgere og har ingen illusioner om at vi er Indiana Jones’ er. Chichen Itza har på mange måder håndteret et stort antal besøgende på en god måde, men her på Yucatan halvøen er det godt nok vigtigt at tage højde for alt det uden for postkortet. Det fylder nemlig lidt mere her end andre steder vi har besøgt.

Indgangsporten til Chichen ItzaområdetmexS - 1 (2)Centeret når man kommer indmexS - 1 (5)Nogle af de utallige bodermexS - 1 (4)Sælgere der har pakket boder sammen og er på vej hjemmexS - 1 (3)

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: